Kamień z czajnika usuwam tym tanim produktem. Działa i nie wpływa na smak i zapach wody

Dodano:
Odkamienianie czajnika Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Kamień w czajniku tradycyjnym i elektrycznym to częsty problem osób. Nie można bagatelizować powstającego w czajniku kamienia, bo wpływa on m.in. na smak i wygląd przegotowanej wody. Sprawdź, jak pozbyć się kamienia z czajnika.

Systematyczne odkamienianie czajnika jest niezbędne, żeby móc cieszyć się neutralnym smakiem wody, ponieważ gotowana w zakamienionym czajniku zawiera drobinki osadu. W celu usunięcia kamienia można skorzystać z gotowych odkamieniaczy, które dostępne są w wielu sklepach lub wykorzystać produkty z kuchennej szafki. Na pewno masz pod ręką przynajmniej jeden produkt, dzięki któremu pozbędziesz się kamienia z czajnika.

Dlaczego w czajniku tworzy się kamień?

Podczas korzystania z czajnika można zauważyć, że w jego wnętrzu odkłada się kamień. Ilość osadu zależy od stopnia twardości wody, którą mamy w kranie. Osad w czajniku to nic innego jak wytrącające się podczas podgrzewania wody jony wapnia i magnezu. Warto kontrolować czystość czajnika i reagować, zanim utworzy się w nim gruba warstwa osadu.

Po co odkamieniać czajnik?

Z czasem warstwa kamienia staje się coraz grubsza i zaczyna wpływać nie tylko na smak i wygląd wody, ale także skraca żywotność czajników elektrycznych, sprzyjając awariom grzałki. Co ważne – warstwa osadu na grzałce w czajniku elektrycznym wpływa również na wysokość rachunków za prąd, wydłużając czas niezbędny do zagotowania się wody. W przypadku tradycyjnych czajników kamień nie zagraża ich żywotności.

Warto jednak wiedzieć, że osad w czajniku nie jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Twarda woda stanowi źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów.

Jak tanio i skutecznie pozbyć się kamienia z czajnika?

W kuchni staram się korzystać z naturalnych środków czystości i często testuję różne sposoby usuwania zanieczyszczeń za pomocą tanich produktów spożywczych. Niegdyś usuwałem kamień z czajnika dostępnymi w sklepach odkamieniaczami, jednak nie zawsze działały w satysfakcjonujący mnie sposób. Co więcej, zdarzało się, że po zastosowaniu odkamieniacza oraz kilkukrotnym gotowaniu i wylewaniu wody czajnik wydzielał nieprzyjemny zapach, który bardzo mnie drażnił. Choć producenci środków odkamieniających do urządzeń AGD deklarują, że mają one naturalny skład, w którym znajduje się m.in. kwas mlekowy, to przestałem z nich korzystać.

Gotowe produkty usuwające kamień zastąpiłem produktem, który kupisz w każdym sklepie za mniej niż 2 złote, zyskując gwarancję wysokiej skuteczności. Tym produktem jest kwasek cytrynowy, czyli naturalnie występujący związek, który jest pozyskiwany z soku cytrynowego.

Usuwanie kamienia z czajnika kwaskiem cytrynowym

Czyszczenie tradycyjnego czajnika i czajnika elektrycznego kwaskiem cytrynowym jest łatwe, szybkie, przyjemne oraz bezpieczne dla zdrowia i urządzeń AGD. Co musisz zrobić, żeby usunąć kamień z czajnika kwaskiem cytrynowym? Wystarczy wsypać 1 opakowanie kwasku cytrynowego do czajnika, wlać wodę (woda musi sięgać do poziomu kamienia), zagotować i odstawić na kilka godzin. Wskazówka: można zagotować wodę z kwaskiem późnym wieczorem i pozostawić ją na noc. Następnie trzeba wylać wodę z kwaskiem i kawałkami kamienia, dokładnie wypłukać czajnik, zagotować świeżą wodę i ją też wylać.

Ogromną zaletą odkamieniania czajnika kwaskiem cytrynowym jest brak nieprzyjemnego zapachu, który wymusza wielokrotne płukanie czajnika. Porada: kwasek cytrynowy można zastąpić 2 szklankami soku cytrynowego (tzw. cytrynka), który również można kupić w większości sklepów.

Inne sposoby usuwania kamienia z czajnika

Jeśli nie masz pod ręką kwasku cytrynowego lub soku z cytryny, to możesz użyć do usuwania kamienia z czajnika innych produktów z kuchennej szafki. Nadają się do tego: soda oczyszczona, ocet spirytusowy oraz cola – popularny napój gazowany o brązowej barwie. Odkamienianie czajnika tymi produktami ma jednak jedną wadę – pozostawiają intensywny zapach lub posmak, co sprawia, że trzeba długo płukać czajnik oraz gotować i wylewać wodę.

  • Czyszczenie czajnika sodą oczyszczoną – wsyp do czajnika 3-4 łyżki sody oczyszczonej i wlej wodę (woda powinna sięgać do poziomu kamienia). Wymieszaj sodę z wodą, poruszając czajnikiem i odstaw na 1-2 godziny (w zależności od ilości kamienia). Po tym czasie wylej wodę z sodą, wypłucz czajnik, zagotuj wodę i ją wylej. Jeżeli czajnik nadal pachnie sodą, to ponownie zagotuj i wylej wodę.
  • Czyszczenie czajnika octem spirytusowym – wlej do czajnika roztwór wody i octu spirytusowego w proporcji 1:1, zagotuj i pozostaw na 2 godziny, a następnie wylej roztwór octu, wypłucz czajnik, zagotuj świeżą wodę i ją wylej. Gotuj wodę i płucz czajnik do momentu, aż pozbędziesz się charakterystycznego zapachu octu.
  • Czyszczenie czajnika colą – to często polecany, ale niezbyt skuteczny sposób walki z kamieniem. Jeżeli chcesz go wypróbować, to wlej 2 szklanki napoju do czajnika, dopełnij wodą do poziomu kamienia i pozostaw na 2-3 godziny. Gazowany napój dobrze radzi sobie z niewielkim osadem, ale dość trudno pozbyć się jego smaku oraz zapachu.

Jak zapobiegać powstawaniu kamienia w czajniku?

Powstawaniu kamienia w czajniku można zapobiegać, korzystając z wody filtrowanej lub wody źródlanej o niskiej zawartości wapnia i magnezu. Ryzyko powstawania kamienia zmniejsza również całkowite opróżnianie czajnika po zagotowaniu wody.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...